Европейският съвет одобри споразумението за оттеглянето на Великобритания. Европейският парламент одобри

...
Европейският съвет одобри споразумението за оттеглянето на Великобритания. Европейският парламент одобри
Коментари Харесай

ЕС: от 1 февруари Великобритания е чужда страна за нас

Европейският съвет утвърди съглашението за оттеглянето на Англия. Европейският парламент утвърди нощес с 621 гласа " за ", 49 " срещу " и 13 въздържали се съглашението за отдръпването на Англия от Европейски Съюз.

От 1 февруари Англия ще бъде за Европейски Съюз непозната страна. Споразумението урежда изискванията на раздялата и обгръща правата на жителите, отговорностите на Лондон към бюджета на Европейски Съюз, преходния период за договаряне на бъдещите връзки, протоколите за Ирландия/Северна Ирландия, Кипър и Гибралтар.

Чувстваме горест и ще ни би трябвало време, с цел да я превъзмогнем. Това съобщи зам.-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер, запитана какво би споделила за идното на следващия ден отдръпване на Англия от Европейски Съюз.

Снощното гласоподаване в Европейския парламент на съглашението сред Европейски Съюз и Лондон беше доста вълнуващо, осъзнахме, че това в действителност се случва, добави тя. Попитана какво най-вече ще й липсва поради напускането на британците, Вестагер преди всичко уточни тяхното възприятие за комизъм. Тя даде образец с думи на неин английски сътрудник, който попитала дали му тежи да слуша по през целия ден чужденци да приказват на майчиния му език. Отговорът бил, че той се усеща поласкан, че сътрудниците му поставят усилия. 

Ще ни липсва силата на британците. С тяхното овакантяване остава празнина. Може би друга страна или съюз от страни ще запълнят тази липса в Европейски Съюз, само че ще отнеме време, с цел да се възстановим изцяло, заключи Вестагер.

Влизането в действие на съглашението слага началото на преходния период до 31 декември, с който се дава време на жителите и сдруженията да се съобразят с настъпилите промени. До края на годината Англия ще продължи да ползва правото на Европейски Съюз, без да взе участие при неговото разискване и приемане. Преходът може да бъде продължен един път за период до две години, в случай че двете страни реализиран единодушие за това преди 1 юли 2020 година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР